Winterkamperen: bereid je goed voor

29-11-2019 Redactie

Winterkamperen: bereid je goed voor

Winterkamperen: bereid je goed voor

Steeds meer mensen ontdekken hoe ontspannend het kan zijn: winterkamperen. En met de juiste voorbereidingen en kampeeraccessoires is het zelfs comfortabel te noemen. Nog een glaasje glühwein? Voor je het weet geniet jij hartje winter van alle rust op de camping.

Mocht je gaan kamperen tijdens vrieskou, dan is het goed om een paar zaken te controleren in je camper of caravan. Veel nieuwe campers en caravans zijn tegenwoordig goed geïsoleerd, die van jou ook?

Een goede isolatie

Goede isolatie tijdens de wintermaanden is erg belangrijk. De kou blijft buiten en je voorkomt condens. Daarnaast gebruik je een stuk minder gas om de camper of caravan warm te houden. Ook al zijn de meeste campers en caravans goed geïsoleerd, het blijkt dat de wielkasten een zwakke plek zijn in deze isolatie. Dit voorkom je door daar zelf extra isolatiemateriaal te plaatsen. Wat helpt voor extra isolatie: een vloerkleed. Mocht je camper of caravan geen vloerverwarming hebben, je kunt daar speciale matten voor kopen. Lekker warme voeten!

Verwarmd winterkamperen

Over verwarming gesproken. Een goede kachel in je camper of caravan is niet genoeg. Het is belangrijk dat alles goed wordt verwarmd, om condens te voorkomen. De meest geschikte systemen zijn centrale luchtverwarming of centrale vloeistofverwarming. Het verschil is het gebruik van verwarmde vloeistof of lucht. In de kou krijgt de verwarming flink wat te verduren. Voordat je vertrekt, is het daarom erg verstandig om de verwarming goed te testen. Doet alles het nog?

Verwarming tijdens winterkamperen
In de kou krijgt de verwarming flink wat te verduren

Gebruik propaangas

Wist je dat butaangas bevriest? Daarom is het verstandig om gasflessen met een propaanvulling te gebruiken. En van die flessen heb je er wel wat nodig, omdat je tijdens het winterkamperen het beste dag en nacht kunt stoken. Vaak kun je daarom op de camping wat grotere gasflessen huren. Deze blijven buiten, daarom heb je een langere gasslang nodig. Nog wat extra tips rondom het gasverbruik:

  • Gebruik een 12 volt verwarmingselement op de drukregelaar, zodat deze niet bevriest.
  • Kantel deze drukregelaar, zodat eventueel water eraf loopt. Zo voorkom je bevriezing.
  • Plaats een koolmonoxidemelder in je camper of caravan.
  • Lucht je camper of caravan minstens twee keer per dag voor ongeveer 20 minuten.
  • Neem een elektrisch kacheltje mee als noodverwarming.

Waterleidingen

Water bevriest. Dat betekent dat de waterleidingen van je camper of caravan ook kunnen bevriezen. Zeker als ze zich buiten bevinden. Je kunt ze dan beschermen met een vorstbeveiligingskabel. Of isoleer de waterleiding en waterafvoer. In de watertank kun je een 12 volt verwarmingselement hangen. Hiermee voorkom je dat de watertank bevriest.

Bevindt de watertank zich in de disselkast? Verplaats hem dan naar binnen, bijvoorbeeld in de bankkast, in de keuken of in de toiletruimte. Hier is vaak al een aansluiting aanwezig. Denk ook aan de lengte van de afvoer. Deze kan bevriezen. Houd deze afvoer dus zo kort mogelijk en voorkom bevriezing.

Met de juiste voorbereiding kan winterkamperen zelfs comfortabel zijn

Elektriciteit

De kabel voor de elektra-aansluiting kan ook bevriezen. Er zijn speciale kabels te koop die onder strenge weersomstandigheden toch soepel blijven. Zorg dat de kabel de koude grond niet raakt. Omdat de kabel warm wordt, kan die namelijk insmelten.

Rubbers en sloten

Voorkom tijdens het winterkamperen dat de deuren van je camper of caravan vastvriezen. Spuit ze in met siliconenspray, smeer ze in met een rubberstick of met vaseline. Voor vastgevroren sloten heb je een speciale slotspray. Bewaar die laatste trouwens niet achter slot en grendel. Het zal je maar gebeuren dat je het nodig hebt en je er niet bij kunt…

Groot aanbod campers en caravans

Nog op zoek naar een nieuwe of tweedehands camper of caravan? Bekijk hier het huidige aanbod. We hebben al heel wat campers en caravans voor je getest: bekijk onze caravantesten of onze campertesten.