Tent onderhoud: zo gaat je voortent nog jaren mee

21-08-2020 Redactie

Tent onderhoud: zo gaat je voortent nog jaren mee

Tent onderhoud: zo gaat je voortent nog jaren mee

Je voortent of luifel zorgt voor extra leefruimte, beschutting tegen wind en regen of juist een verkoelende schaduw op warme dagen. Maar het eeuwige leven heeft hij helaas niet. Met deze onderhoudstips verleng je de levensduur van je tent, voortent of luifel.

Heel veel onderhoud heeft een tent, luifel of voortent niet nodig. De belangrijkste tip kun je zelf ook wel bedenken: zorg dat je ze droog weglegt. Zelfs bij de minste twijfel hang je ze nog even een paar dagen uit. Best een klus bij een flinke voortent, maar gelukkig kun je de zijwanden en de voorkant eruit ritsen – dat scheelt. Zorg ook dat je de tentstokken droog opbergt, liefst op een aparte plek, zodat ze geen vlekken kunnen maken op het tentdoek.

Controleer of alle ritsen nog in orde zijn (foto Camp-let)
Controleer of alle ritsen nog in orde zijn (foto Camp-let)

Mattenklopper

Op termijn kan een tent, voortent of luifel gaan lekken en door intensief gebruik kan er hier en daar ook nog wel een vlekje ontstaan. Losse naden vormen ook een aandachtspunt, net als ritsen die op het punt staan om het te begeven. Aan het eind van je vakantie is het slim om even een lijstje te maken van dat soort dingen, zodat je daar de vakman even naar kunt laten kijken. Maar er zijn ook dingen die je prima zelf kunt doen. Uitkloppen bijvoorbeeld. Daarvoor zet je de tent op, op een regenvrije dag, en klop je het stof er van binnenuit af, met een mattenklopper. Hou dan wel de ramen mis, want die kunnen daar niet tegen. Daarna veeg je de tent aan de buitenkant goed schoon met een borstel.

Ramen en flappen

Ramen en de kunststof flappen aan de onderzijde – slikranden – maak je schoon met een lauwwarm sopje en een vochtige doek. Dat sopje kun je straks ook nog gebruiken om de tentstokken en de haringen schoon te maken. Stalen tentstokken kunnen wat roestig worden op de plekken waar ze in elkaar schuiven. Dat roest verwijder je met een waterproof schuurpapiertje en daarna spuit je er wat blanke lak over. Zorg dat alles weer kurkdroog is als je het opbergt.

 Met deze onderhoudstips verleng je de levensduur van je tent, voortent of luifel.
Met deze onderhoudstips verleng je de levensduur van je tent, voortent of luifel.

Vlekken en scheuren

Na verloop van jaren kunnen er vlekken ontstaan in het tentdoek. Van vogelpoep bijvoorbeeld, of hars als je onder naaldbomen hebt gekampeerd. Opgedroogde vogelpoep verwijder je met een borstel. Hars is een ander verhaal: als je dat met een mesje te lijf gaat, beschadig je het tentdoek. Na verloop van tijd droogt dat steeds verder in, waarna het afbrokkelt. Echt verwijderen lukt niet. Gebuik sowieso nooit zeep – dat tast de waterdichtheid van het doek aan.

Tijdens je inspectieronde ben je misschien kleine scheurtjes in het tentdoek tegengekomen – in de kampeerwinkel zijn daar speciale reparatiesetjes voor, met plakstrookjes. Grotere scheuren laat je repareren door de vakman – een goede tent is die investering waard. Voor het grondzeil bestaan er zelfklevende repairsetjes in de kampeerwinkel – neem meteen een reservesetje mee voor je volgende vakantie.

Je voortent binnen drogen gaat makkelijker met losse voor- en zijwanden (foto Isabella)
Je voortent binnen drogen gaat makkelijker met losse voor- en zijwanden (foto Isabella)

Schimmel en lekkende naden

Een grote ergernis is schimmel in het tentdoek. We zeggen dan dat ‘het weer’ in de tent zit. Dat ontstaat als de tent nog vochtig is als je ‘m hebt opgeborgen. Schimmel in een katoenen tent is nauwelijks te verwijderen; in een kunststof tent kun je het proberen met een klein scheutje chloor in een volle emmer lauw water, voorzichtig borstelen en daarna goed naspoelen met schoon water.

Lekkages kunnen ontstaan door ouderdom, maar ook door bellenblazende kinderen op de camping: zeep tast de waterdichte coating namelijk aan. In de kampeerwinkel zijn speciale middeltjes te koop om je tent opnieuw te impregneren, maar je moet dan wel eerst weten van welke doeksoort je tent is gemaakt – voor katoenen tenten heb je een ander middeltje nodig dan voor kunststof tentdoek.

Ook nieuwe tenten kunnen lekken, maar dat is dan bijna altijd op de naden.
Ook nieuwe tenten kunnen lekken, maar dat is dan bijna altijd op de naden.

Waterdicht maken

Overigens kunnen ook nieuwe tenten lekken, maar dat is dan bijna altijd op de naden. Die zijn gestikt met ‘zwelgaren’ dat eerst moet uitzetten om de stikgaatjes te vullen – vandaar dat een nieuwe tent eerst even een regenbuitje nodig heeft voordat hij ook op de naden waterdicht is. Naden van kunststof tenten zijn getapet om lekkage te voorkomen. Na verloop van jaren kan die tape verouderen. Er zijn middeltjes in tubes om ze weer waterdicht te maken. Dat smeer je er (netjes) op en dan kan zo’n tent ook weer jaren mee.

Groot aanbod

Nog op zoek naar een nieuwe camper of caravan waar je mee op vakantie kunt gaan? Wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog het laatste Kampeernieuws?