Kampeerkachel: lekker warm bij juist gebruik

07-01-2021 Redactie

Kampeerkachel: lekker warm bij juist gebruik

Kampeerkachel: lekker warm bij juist gebruik

Heb je plannen om in deze winter of de komende lente te gaan kamperen? In de avonden en nacht koelt het toch flink af. Het is dan wel zo prettig om over een verwarming te beschikken. Welke kampeerkachel kies je dan en wat zijn de verschillen. In grote lijnen zijn er drie opties.

Gaskachels

In de kampeerartikelenwinkel zijn diverse gaskachels verkrijgbaar. Deze zijn doorgaans goed beveiligd want anders mogen ze niet verkocht worden. Voorbeelden hiervan zijn een omvalbeveiliging, thermo-elektrische beveiliging of een zuurstofgebrek beveiliging. Daarnaast is er een rooster wat beschermt tegen de warmte en waar je eventueel een ketel theewater op kan zetten. De kachels werken meestal op propaan/butaan. Voor gebruik in een caravan of camper zijn er modellen die speciaal voor dit doel ontworpen zijn. Maar een universele verrolbare kachels kan natuurlijk ook. Een rolkachel is lekker mobiel en vaak zelfs te verplaatsen wanneer de kachel aan staat. Voor het verwarmen van één ruimte zijn gaskachels over het algemeen zuiniger dan andere kachels.

kampeerkachel

Elektrische kampeerkachel

Met een elektrische kachel breng je een tent, caravan of camper snel op de ideale temperatuur. De meeste elektrische kachels zijn compacte en daardoor makkelijk om mee te nemen op een kampeervakantie. Daarnaast zijn ze over het algemeen een stuk goedkoper dan gaskachels. Een belangrijk punt is wel, dat je moet goed controleren hoe het met het stroomverbruik gesteld is. Wanneer dit te hoog is maak je geen vrienden op een camping die plotseling geheel donker is. Wanneer aangesloten op een accu en de omvormer zal je eigen stroomvoorziening snel uitgeput zijn. Elektrische kachels zijn in te stellen in verschillende standen. Daarnaast is er nog een verschil tussen kachels met of zonder een ventilator. De kachels zonder ventilator geven stralingswarmte, de kachels met ventilator zorgen ervoor dat de warmte gelijkmatig in de ruimte verdeeld wordt.

kampeerkachel

Oliekachels

Van oliekachels is bekend dat ze een aangename warmte afgeven. Het voelt als een warme deken die om je heen geslagen wordt. Daarnaast zijn oliekachels lekker zuinig. Met één liter brandstof is het mogelijk om je kampeermiddel ongeveer vijf uur te verwarmen.  De olie is relatief goedkoop. Dus verwarmen met deze kampeerkachel is economisch wel zo aantrekkelijk. Het warmterendement van 85 procent is hoog en de ruimte blijft ook langer warm. Oliekachels zijn net als elektrische kachels verkrijgbaar met en zonder ventilator.

CO melder

Koolmonoxide

Iedere fabrikant of verkoper van een olie of gaskachel zal bezweren dat er geen schadelijke gassen zoals koolmonoxide, roet of geur vrijkomen. Daar valt echter wat op af te dingen. Allereerst is er de disclaimer dat je wel goed moet ventileren. Koolmonoxide, een reukloos dodelijk gas, is zwaarder dan lucht en zal zich vanaf de vloer ophopen. Een hoger geplaatst raam is dan niet voldoende. Koolmonoxide (CO) ontstaat door een onvolledige verbranding. Wanneer een kampeerkachel met een open verbranding helemaal in orde is en de juiste brandstof wordt gebruikt, is er niet zo veel aan de hand. Maar wanneer een lont of kous beschadigd is, kan er wel een gevaarlijke situatie ontstaan. De verbranding is dan niet meer volledig met als gevolg dat je niet meer wakker wordt zonder de juiste maatregelen. Ventileren is daarvoor van belang, zet de deur op een kier. Maar nog belangrijker is het installeren van een CO melder. Plaats deze laag, in de buurt van de verbrander. Zo wordt je tijdig gewekt en voor de kosten van een paar tientjes hoef je het niet te laten.

standkachel

Een elektrische kampeerkachel is de meest veilige keuze maar het stroomverbruik is een punt van aandacht. Gas of oliekachels zijn ook prima te gebruiken mits je ventileert en een CO melder plaatst. Voor een camper of caravan heeft een ingebouwde kachel de voorkeur, deze heeft een afvoer naar buiten waarmee de kans op gasvorming erg klein is. Maar ook hier geldt dat de installatie in orde moet zijn en wees nu maar zo verstandig om ook met een vaste inbouwkachel toch die CO melder te plaatsen.

Op zoek naar een handzame kampeerkachel? Kijk dan eens bij Kampeerwereld Hendriks 

Een bijpassende camper of caravan vind je op CampersCaravans.nl